Free Shipping Across India | Pay Cash On Delivery | Call: 08030860796 (Mon - Sat)

search lense
Call Us :08030860796Let us call you

FIIT-JEE Sample Question Paper

 

WWPE full form: WORLD WIDE PROGRESSIVE EDUCATION is a student coaching organization which helps students prepare for engineering entrance exams like the IIT-JEE . Below you can find a list of downloadable FIITJEE Sample Papers. It was established in 1992, headquartered at Delhi, India, with branches straddling across 19 cities all over India. It prepares students above all for the IIT-JEE, the Joint Entrance Examination of Indian organization of Technology with outstanding success, though many students also attend to get better their chances with the All India Engineering Entrance Examination. Its founder-chairman is Mr.D.K. Goel, himself a mechanical engineering mark off from IIT Delhi.

FIITJEE ADMISSION TEST

Physics, Chemistry & Maths

Time: 90 minutes

Maximum Marks:  135

Instruction

1.  Attempt All the questions.

2.  Answers have to be marked on the OMR sheet.

3.  The Question Paper contains blank spaces for your rough work. No additional sheets  will be provided for rough work.

4.  Blank papers, clip boards, log tables, slide rule, calculator, cellular phones, pagers and electronic devices, in any form, are not allowed.

5.  Write your Name and Registration No. in the space provided at the bottom of this sheet.

6.  The questions paper consists of 3 parts:

Part -1 ……….. Physics (15 questions)

Part -2 ……….. Chemistry (15 questions)

Part -3 ……….. Mathematics (15 questions)

Straight Objective Type

This section contains 15 multiple choice questions numbered 1 to 15. Each question has 4 choices (A), (B), (C) and (D), out of which ONLY ONE is correct.

1.  A light beam AB when incident on a prism, passed through path BCD. Now, if the light is incident along DC, then

(A)  it will pass through CBA.

(B)  it will be less deflected.

(C)  it will be more deflected

(D)  can’t be predicted anything.


2.  The point of the lens through which the light goes undeviated after refraction is known as

(A)  Focus  (B)  Locus

(C)  Centre of curvature  (D)  Optical centre.

3.  An isosceles prism of angle 120oC has a refractive index 1.44. Two parallel monochromatic rays enter the prism parallel to each other in air as shown. The rays emerge from the opposite faces

(A) are parallel to each other

(B) are diverging

(C) make an angle 2 [sin-1(0.72) - 30°] with each other

(D) make an angle 2 sin -1(0.72) with each other


4.  A pond is 5 m deep. A person standing on its bank will find/observe its depth, as

(A)  less than 5 m  (B)  equal to 5 m

(C)  greater than 5 m  (D)  can’t be predicted

5.  The size of the image formed by a convex mirror of focal length 30 cm is a quarter of the size of a real object. Then the distance of the object from the mirror is

(A)  30 cm  (B)  90 cm

(C)  120 cm  (D)  60 cm

6.  Two electric bulbs whose resistances are in the ratio of 1 : 2 are connected in parallel to a constant voltage source. The powers dissipated in them have the ratio

(A)  1 : 2  (B)  1 : 1

(C)  2 : 1  (D)  1 : 4

7.  Which of following causes the least pollution when burnt?

(A) petrol   (B) diesel

(C) coal  (D) natural gas

8.  Which of the following mirrors has the widest field of view?

(A) convex mirror  (B) concave mirror

(C) plane mirror  (D) none of these

9.  Which of the following colours scatters minimum?

(A)  violet  (B)  blue

(C)  red  (D)  yellow

10.  Find speed of light in water? (Refractive index of water is 4/3)

(A) 2 ´ 108 m/s  (B) 3 ´ 108 m/s

(C) 2.25 ´ 108 m/s  (D) 4 ´ 108 m/s

11.  A ray of light travelling in air falls on the surface of a transparent slab at an angle. If the angle of refraction is 30°, and refractive index of the slab is , find angle of incidence.

(A) 45°  (B) 30°

(C) 60°  (D)none of the above

12.  Current is flowing in a ring of radius R in the anti-clockwise direction. An electron is moving towards the centre of the ring in the downward direction inside the plane with velocity v. Its velocity will

(A)  increase  (B)  remain same

(C)  decrease  (D)  become zero.


13.  The potential at a point is 20 V. The work done in bringing a charge of 2 C from infinity to this point will be

(A) 10 J  (B) 40 J

(C) 5 J  (D) 20 J

14.  You can provide charge to a body by

(A)  friction.  (B) induction.

(C)  contact.  (D) all of the above.

15.  An electron is moving in a circle of radius R in a uniform magnetic field. The direction of magnetic field lines is in the downward direction inside the plane. If instantly we change the direction of magnetic field lines in the upward direction out the plane. The electron

(A)  will start to move in a straight line.

(B)  will move in a circle of radius R in the same direction.


(C)  will move in a circle of radius R but in the anticlockwise direction.

(D)  will move in the same direction but in a circle of radius greater than R.

Chemistry PART – 2

Straight Objective Type

This section contains 15 multiple choice questions numbered 1 to 15. Each question has 4 choices (A), (B), (C) and (D), out of which ONLY ONE is correct.

<

1.  Acid present in tomato is

(A)  oxalic acid  (B)  acetic acid

(C)  tarataric acid  (D)  citric acid

2.  At room temperature, acetic acid is

(A)  sweet smelling solid  (B)  pungent smelling liquid

(C)  odourless liquid  (D)  odourless solid

3.  A piece of granulated Zn was dropped in CuSO4 solution, after sometime, the colour of the solution changed from

(A)  light green to blue  (B)  blue to colourless

(C)  light green to colourless  (D)  blue to yellow

4.  Which of the following most reactive metal?

(A)  Cu3+ (B)  Fe

(C)  Al  (D)  Zn

5.  Copper container can be used to store

(A)  Al2(SO4)3 solution  (B)  ZnSO4 solution

(C)  FeSO4 solution  (D)  All of these

6.  Which of the following has the highest pH value?

(A)  dilute NaHCO3 solution  (B)  dilute NaOH solution

(C)  Water  (D)  Lemon juice

7.  Which of the following has the smallest size?

(A)  Al  (B)  F

(C)  Cl  (D)  K

8.  The atomic number of which of the following elements represents a metals

(A)  17  (B)  2

(C)  19  (D)  33

9.  Which of the following element has 3 valence electrons?

(A)  Cs  (B)  Ca

(C)  Al  (D)  S

10.  Which among the following is the least reactive metals?

(A)  Cu  (B)  Na

(C)  K  (D)  Rb

11.  Benzene with molecular formula, C6H6 has

(A)  6 single bonds and 6 double bonds  (B)  12 single bonds and 3 double bonds

(C)  18 single bonds only   (D)  12 double bonds only

12.  Catalysts are substances which can

(A)  can increase the speed of a chemical reaction

(B)  can decrease the speed of a chemical reaction

(C)  can either increase or decrease the speed of a chemical reaction

(D)  do not change the speed of a chemical reaction

13.  Members of homologous series have

(A)  same functional group

(B)  similar chemical properties

(C)  difference of CH­2 unit in successive members

(D)  all of these

14.  Non-metal which is good conductor of heat

(A)  graphite  (B)  diamond

(C)  both (A) and (B)  (D)  None

15.  Metals which are found in nature in free state?

(A)  Au  (B)  Pt

(C)  Ag  (D)  All of these

Mathematics PART – 3

Straight Objective Type

This section contains 15 multiple choice questions numbered 1 to 15. Each question has 4 choices (A), (B), (C) and (D), out of which ONLY ONE is correct.

1.  The Value of  is

(A) 0  (B) 2

(C) 24 (D) none of these

2.  The solution of the following equation 5x-3 × 32x-8 = 225 is

(A) 4  (B) 5

(C) 1  (D) none of these

3.  If x = 21/3 + 22/3, then the value of x3 - 6x is

(A) 4  (B) 6

(C) 12  (D) none of these

4.  If a2 + b2 + c2 = 250 and ab + bc + ca = 3, then a + b + c is

(A) - 16  (B) 18

(C) 25  (D) none of these

5.  If an angle is equal to one third of its supplement, then the angle is

(A) 60°  (B) 45°

(C) 30°  (D) none of these

6.  If the angles of a a triangle are in the ratio 2 : 3 : 4, the one of the angle is

(A) 30°  (B) 45°

(C) 80°  (D) none of these

7.  In a triangle ABC if ÐA = 45°, ÐB = 65°, then the shortest side of the triangle is

(A) AB side  (B) BC side

(C) CA side  (D) can’t say

8.  The length of a chord which is at a distance of 5 cm from the centre of a circle of radius 13 cm is

(A) 12 cm  (B) 24 cm

(C) 10 cm  (D) none of these

9.  The value of x in the following figure is

(A) 130°

(B) 230°

(C) 135°

(D) none of these


10.  Area of triangle, having sides as 8, 11 and the perimeter 32 is

(A)   (B)

(C) 16  (D) none of these

11.  The area of quadrilateral ABCD whose sides are 9 m, 40 m, 28 m and 15 m is

(A) 300 m2 (B) 306 m2

(C) 296 m2 (D) none of these

12.  The radius and the slant height of a cone are in the ratio of 4 : 7. If its curved area is 792 cm2, then its radius will be

(A) 9 cm  (B) 6 cm

(C) 12 cm  (D) none of these

13.  If the diameter of a sphere is decreased by 25%, then by what percent its curved area would decrease?

(A) 43.75%  (B) 50%

(C) 37%  (D) none of these

14.  A coin is tossed 10 times, the chances of head outcome in each trial is

(A)   (B)

(C)   (D) none of these

15.  Which of the following statement is true

(A) 0 £ P (A) £ 1

(B) number of trials in which the event happens are always less than the total number of trials

(C) P (E1) + P (E2) + … + P (En) = 1, where E1, E2 are all total random events of an experiment

(D) all of the above

ANSWERS

PART - 1 (PHYSICS)

1.  A 2.  D 3.  C 4.  A

5.  B 6.  C 7.  D 8.  A

9.  C 10.  C 11.  C 12.  B

13.  B 14.  D 15.  C

PART - 2 (CHEMISTRY)

1.  A  2.  B  3.  B  4.  C

5.  D  6.  B  7.  B  8.  C

9.  C  10.  A  11.  B  12.  C

13.  D  14.  C  15.  D

PART - 3 (MATHS)

1.  A  2.  B  3.  B  4.  A

5.  B  6.  C  7.  B  8.  B

9.  B  10.  A  11.  B  12.  C

13.  A  14.  B  15.  D