Free Shipping Across India | Pay Cash On Delivery | Call: +91-9590677766 (Mon - Sat)

search lense
Call Us : +91-9590677766
Let us call you

NDA solved question papers

 

NDA is stands for the National Defence Academy are not just about men who have achieved magnitude in calm or war. It is also about the strong spirit of all those who have been enrich by its culture and who in turn have left behind a part of their souls to make it the magnificent, vibrant and much well-liked entity that it is today. Pages of this website would with any luck reflect all that and more. The National Defence Academy is located south-west of Pune City and north-west of Khadakwasla Lake on 7015 acres of land, out of the 8022 acres donate by the Government of the erstwhile Bombay State.

Here are giving some question papers for NDA

SET 1 Question papers

In this section, each of the following nine items consists of a word in CAPITAL LETTERS, followed by four words. Select the word that is most similar in MEANING to the bold word in CAPITAL LETTERS.

1. PERPLEX

(A) Distract

(B) Intrigue

(C) Perspective

(D) Baffle

2. HOSPITABLE

(A) Convivial

(B) Liberal

(C) Congenital

(D) Welcoming

3. GAIETY

(A) Dexterity

(B) Wonder

(C) Colourfulness

(D) Jollity

4. SCARCELY

(A) Hardly

(B) Always

(C) Sometimes

(D) Frequently

5. COUNTERFEIT

(A) Imitated

(B) Duplicate

(C) Fake

(D) Foreign

6. DAZED

(A) Shocked

(B) Dreamy

(C) Happy

(D) Tired

7. DISDAIN

(A) Disown

(B) Condemn

(C) Hate

(D) Criticise

8. BEWITCHING

(A) Enchanting

(B) Magical

(C) Affected

(D) Ensnaring

9. RAPACITY

(A) Anger

(B) Cruelty

(C) Pride

(D) Greed

Directions-(Q. 10-17) In the following items, some parts of the sentence have been jumbled up. You are required to re-arrange these parts which are labelled (P), (Q), (R) and (S) to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and indicate your correct response accordingly. Example 'Z' has been solved for you.

Z. It is well-known that / the effect (P)/is very bad (Q)/ on children (R)/ of cinema (S)

1. Which one of the following is the correct sequence?

(A) P S R Q

(B) S P Q R

(C) S R P Q

(D) Q S R P

Explanation :

The proper way of writing the sentence is "It is well-known that the effect of cinema on children is very bad". This is indicated by the sequence P S R Q and so (A) is the correct answer.

10. It is a privilege / to pay tax (P)/ of every citizen (Q)/ as well as the duty (R)/ who is well-placed (S)

2. Which one of the following is the correct sequence?

(A) R P S Q

(B) S P R Q

(C) R Q S P

(D) S Q R P

3. It is not good / of the wicked persons (P)/ to overthrow (Q)/ to accept the help (R)/ the righteous persons. (S)

Which one of the following is the correct sequence?

(A) R S Q P

(B) Q S R P

(C) R P Q S

(D) Q P R S

4. Life is judged / and not by (P)/ of work done (Q)/ the longevity of years (R)/ by the quality. (S)

Which one of the following is the correct sequence?

(A) Q S P R

(B) S Q R P

(C) Q S R P

(D) S Q P R

5.  When he learns that (P)/ you have passed the examination (Q)/ in the first division (R)/ your father will be delighted (S)

Which one of the following is the correct sequence?

(A) Q P S R

(B) S P Q R

(C) Q R S P

(D) S R Q P

6.  The journalist (P)/ saw (Q)/ countless number of the dead (R)/ driving across the field of battle (S)

Which one of the following is the correct sequence?

(A) P Q S R

(B) P Q R S

(C) P S Q R

(D) S R Q P

7. Jane planned (P)/ some stamps (Q)/ to buy (R)/ this afternoon (S)

Which one of the following is the correct sequence?

(A) P R Q S

(B) P S Q R

(C) Q R P S

(D) Q S P R

8.  Her mother / when she was (P)/ hardly four years old (Q)/ began to teach to Neha (R)/ English (S)

Which one of the following is the correct sequence?

(A) R S Q P

(B) S R P Q

(C) R S P Q

(D) S R Q P

9. Bill had (P)/ a friend (Q)/ an appointment (R)/ to meet (S)

Which one of the following is the correct sequence?

(A) P S R Q

(B) P R S Q

(C) Q S R P

(D) Q R S P

Directions-(Q. 18-26) In this section, each of the following nine items consists of a word in CAPITAL LETTERS, followed by four words. Select the word that is FARTHEST in MEANING to the bold word in CAPITAL LETTERS.

18. EPHEMERAL

(A) Temporal

(B) Stable

(C) Permanent

(D) Earthly

19. OBLIGATORY

(A) Doubtful

(B) Voluntary

(C) Sincerely

(D) Faithfully

20. CIRCUMSPECT

(A) Careless

(B) Pusillanimous

(C) Reticent

(D) Hostile

21. OBSCURE

(A) Suitable

(B) Apt

(C) Thalamus

(D) Clear

22. REPULSIVE

(A) Attractive

(B) Colourful

(C) Unattractive

(D) Striking

23. KINDLED

(A) Extinguished

(B) Reduced

(C) Weakened

(D) Ignited

24. VITAL

(A) Trivial

(B) Peripheral

(C) Optional

(D) Superficial

25. PENURY

(A) Education

(B) Laziness

(C) Wealth

(D) Ignorance

26. INHIBIT

(A) Pamper

(B) Breed

(C) Accept

(D) Promote

Directions-(Q. 27-37) In this section, you have four short passages. After each passage, you will find several questions based on the passage. First, read a passage, and then answer the questions based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

Examples 'I' and 'J' are solved for you.

PASSAGE (Example)

In our approach to life, be it pragmatic or otherwise, a basic fact that confronts us squarely and unmistakably is the desire for peace, security and happiness. Different forms of life at different levels of existence make up the teeming denizens of this earth of ours. And, no matter whether they belong to the higher groups such as human beings or to the lower groups such as animals, all beings primarily seek peace, comfort and security. Life is as dear to a mute creature as it is to a man. Even the lowliest insect strives for protection against dangers that threaten its life. Just as each one of us wants to live and not to die, so do all other creatures.

I. The author's main point is that

(A) different forms of life are found on earth

(B) different levels of existence are possible in nature

(C) peace and security are the chief goals of all living beings

(D) even the weakest creature struggles to preserve its life

J. Which one of the following assumptions or steps is essential in developing the author's position?

(A) All forms of life have a single overriding goal

(B) The will to survive of a creature is identified with a desire for peace

(C) All beings are divided into higher and lower groups

(D) A parallel is drawn between happiness and life, and pain and death

Explanation :

I. The idea which represents the author's main point is "peace and security are the chief goals of all living beings", which is response (C). So (C) is the correct answer.

J. The best assumption underlying the passage is "The will to survive of a creature is identified with a desire for peace", which is response (B). So (B) is the correct answer.

PASSAGE I

We have built up an energy intensive society such that hundreds of daily acts are dependent on having energy at our ready command. Most of that energy comes from fossil fules. Yet, within two centuries we will have used up nearly all of the fossil fuel that has been built up over millions of years of earth time. Furthermore, the extraction and consumption of fossil fuels is a major polluter of our environment. Our appetite for energy is seemingly insatiable. We are now searching for it in different places and using methods that inevitably upset and pollute the environment. Since fossil energy will soon be gone we are searching for alternative sources.

27. Today we are dependent on energy for everything. What is the most likely factor that contributes to this situation?

(A) Sufficient quantity of energy is available at present

(B) We have developed a society which makes intensive use of energy

(C) Energy is most convenient and easy to use

(D) We have no alternatives

28. The author seems to disapprove further extraction and consumption of fossil fuels. Which of the following is the most likely reason for that?

(A) Further extraction of fossil fuel is a costly affair

(B) Further extraction and consumption of fossil fuel may lead to conflict between countries

(C) We do not have the technical know-how for further extraction of fossil fuels

(D) Further extraction and consumption of fossil fuels will lead to worldwide environmental pollution.

29. According to the author, we are searching for alternative sources of energy. What is the most likely reason for this?

(A) Alternative sources of energy are cheaper

(B) It is feared that fossil energy will soon be exhausted

(C) A number of alternative energy sources are easily available

(D) Alternative sources of energy will not cause any environmental problems

PASSAGE II

Books are by far, the most lasting product of human effort. Temples crumble into ruins, pictures and statues decay, but books survive. Time does not destroy the great thoughts which are as fresh today as when they first passed through their author's minds ages ago. The only effect of time has been to throw out of currency the bad products, for nothing in literature can long survive but what is really good and of lasting value. Books introduce us into the best society; they bring us into the presence of the greatest minds that have ever lived, we hear what they said and did; we see them as if they were really alive, we sympathise with them, enjoy with them and grieve with them.

30. According to the passage, books live for ever because-

(A) they have productive value

(B) time does not destroy great thoughts

(C) they are in printed form

(D) they have the power to influence people

31. According to the passage, temples, pictures and statues belong to the same category because-

(A) all of them are beautiful

(B) all of them are substantial

(C) all of them are likely to decay

(D) all of them are fashioned by men

32. "Lasting value" in the passage means-

(A) something which has survived the passage of time

(B) something which has been lost with the passage of time

(C) something which has relevance for the present

(D) something which had relevance for the past

PASSAGE III

The pre-historic man preferred this area as three of his primary needs-water, raw material for tool making and game in the thick jungles, were available here in plenty. Mr. Sharma found sites on top of hills where huge boulders have been cut flat. These flat rocks were found in the round formation. Probably they sat on these and there was a fire in the middle. It was also a site where the tools were made. It was like a national pastime. They made tools to throw at animals. There was little chance of killing them with one tool. Mr. Sharma says there are strong chances of finding fossils in the area.

33. Mr. Sharma is most probably working as-

(A) a Civil Engineer

(B) a Geographer

(C) an Archaeologist

(D) a Tourist officer

34. "There was little chance of killing them with one tool" implies that-

(A) the animals were too clever

(B) the men did not know how to hunt

(C) the tools were not sophisticated enough

(D) the hunters wanted to use more than one tool

35. Which of the following does not describe the activities of the man as mentioned in the passage?

(A) Hunting animals

(B) Lighting fires

(C) Cutting stones

(D) Cultivating land

PASSAGE IV

A whole generation of Indians gave up everything and spent their lives in fighting in British in Gandhi's way without hurting, without violence, without hatred. The hope that India would one day be free kept them going through very difficult times and gave them courage. When millions of people want the same thing very much, it is a great force which even the most powerful army cannot oppose.

36. The demand for freedom became a 'great force'. What is the most likely reason for it?

(A) Great leaders gave the call for freedom

(B) Millions of people wanted to get freedom

(C) The British rule did not permit any freedom

(D) Freedom is a noble ideal

37. Which is the 'most powerful army' referred to in the passage?

(A) The powerful army of the Government of India

(B) The powerful army of the British

(C) Any powerful army fighting against the wishes of millions of people

(D) The army formed by the freedom fighters

SPOTTING ERRORS

Directions-(Q. 38-42) (i) In this Section a number of sentences are given. The sentences are in three separate parts and each one is labeled (A), (B) and (C). Read each sentence to find out whether there is an error in any part. No sentence has more than one error. When you find an error in any one of the parts (A), (B) or (C), indicate your response on the separate Answer Sheet at the appropriate space. You may feel that there is no error in a sentence. In that case letter (D) will signify a 'No error' response

(ii) You are to indicate only one response for each item in your Answer Sheet. (If you indicate more than one response, your answer will be considered wrong.) Errors may be in grammar, word usage or idioms. There may be a word missing or there may be a word which should be removed.

(iii) You are not required to correct the error. You are required only to indicate your response on the Answer Sheet.

Examples 'P' and 'Q' have been solved for you.

P. The young child (A)/ singed (B)/ a very sweet song. (C) No error (D)

Q. We worked (A)/ very hard (B)/ throughout the season. (C) No error (D)

Explanation :

In item P, the word 'singed' is wrong. The letter under this part is (B); so (B) is the correct answer. Similarly, for item Q, (D) is the correct answer, as the sentence does not contain any error.

38. I informed the principal (A)/ that I was running temperature (B)/ and therefore could not attend the meeting. (C) No error (D)

39. The lady was broken with grief (A)/ when she heard the sad news of the train disaster (B)/ in which her brother was killed. (C) No error (D)

40. The farmer is irrigating (A)/ his fields (B)/ since morning. (C) No error (D)

41. I could not (A)/ answer to (B)/ the question. (C) No error (D)

42. Two years passed (A)/ since (B)/ my cousin died. No error (D)

ORDERING OF SENTENCES

Directions-(Q. 43-50) In the following items, each passage consists of six sentences. The first sentence (S1) and the final sentence (S6) are given in the beginning. The middle four sentences in each have been removed and jumbled up. These are labelled P, Q, R and S. You are required to find out the proper sequence of the four sentences and indicate your correct answer accordingly.

Example 'X' has been solved for you.

X. S1 : There was a boy named Jack.

S6 : At last she turned him out of the house.

P : So the mother asked him to find work.

Q : They were very poor.

R : He lived with his mother.

S : But Jack refused to work.

Which one of the following is the correct sequence?

(A) R Q P S

(B) P Q R S

(C) Q P R S

(D) R P S Q

Explanation :

The correct sequence in this example is R Q P S which is marked by (A). Therefore, (A) is the correct answer.

43. S1 : When you have to study for examination, you have many things to do.

S6 : The final aim, of course, is to pass the examination that is two months away.

P : Suppose you have only two months to do it.

Q : The time-table tells you what you have to do everyday and for how many hours.

R : You have to read a number of books, learn tables and formulas.

S : Then the best way is to make a time-table for yourself.

Which one of the following is the correct sequence?

(A) R P S Q

(B) S R Q P

(C) Q R S P

(D) P S Q R

44. S1 : The umpire has to do a lot of hard work before qualifying to surpervise a match.

S6 : So an umpire must keep abreast of time and apply the rules as occasion demands.

P : However, umpires are human and are sometimes prone to make mistakes.

Q : The rules of the game are being constantly changed.

R : The players should gracefully and sportingly accept these mistakes.

S : He is aware of the responsibilities that go with the job.

Which one of the following is the correct sequence?

(A) Q R R S

(B) S P R Q

(C) S R P Q

(D) Q R P S

45. S1 : Mohan came to the city to meet a friend.

S6 : He should not have behaved so rudely

P : Mohan asked her to join them for tea.

Q : Mohan's friend who had some grudge against Shiela quickly got up and left the restaurant without saying a word.

R : While they were having tea at a restaurant Sheila, a former fellow student of theirs, came in.

S : Though Sheila knew Mohan's friend was a bad fellow, she accepted the invitation.

Which one of the following is the correct sequence?

(A) P R S Q

(B) R P S Q

(C) P R Q S

(D) R P Q S

46. S1 : When the Romans invaded Britain about 2,000 years ago, their calendar was calculated on the phases of the moon.

S6 : The astronomer's name was Sosigenes and his calendar had a year of 365 days.

P : This calender had gradually become so out of line with the seasons that it was two or three months behind.

Q : The Emperor Julius Caesar was determined to correct it.

R : Caesar had been to Egypt and seen the advantages of a calender which used only the sun.

S : So he sought help from a Greek astronomer who lived in the Egyptian city of Alexandria.

Which one of the following is the correct sequence?

(A) R Q P S

(B) P Q R S

(C) P S R Q

(D) R S P Q

47. S1 : Education is in great demand today in India.

S6 : Things have changed considerably now.

P : These people were accustomed to applying their intelligence to the profession of their fathers.

Q : Since independence it has spread to backward classes.

R : They had no idea that they could train themselves to do something else.

S : Besides this training they had little book learning.

Which one of the following is the correct sequence?

(A) P Q R S

(B) Q P R S

(C) P Q S R

(D) Q P S R

48. S1 : There was once a king in India

S6 : The three sons did not know what to do and where to go.

P : The captain of the king's army wanted the kingdom for himself.

Q : He died leaving three sons.

R : The eldest of the three sons would have become the king.

S : So he drove the three sons away and took everything in the kingdom in his possession.

Which one of the following is the correct sequence?

(A) P R Q S

(B) P S Q R

(C) Q S P R

(D) Q R P S

49. S1 : An old man died and left his son a lot of money.

S6 : He became sad and lonely.

P : Soon he had nothing left.

Q : The son was a foolish young man.

R : All his friends left him.

S : He quickly spent all his money.

Which one of the following is the correct sequence?

(A) S Q R P

(B) Q S P R

(C) S Q P R

(D) Q S R P

50. S1 : Siberian crane is a migratory bird

S6 : They return to Siberia at the onset of summer in India.

P : They remain here for four five months.

Q : Migrating birds are those which travel to other places for a period of time and then return.

R : They can't sustain in the severe winter of Siberia.

S : So during winters they travel thousands of miles to reach the bird sanctuary in Rajasthan in India.

Which one of the following is the correct sequence?

(A) Q R S P

(B) Q P S R

(C) S R Q P

(D) S P Q R

Answers with Explanation

1. (D), 2. (D), 3. (D), 4. (A), 5. (C)

06. (A), 7. (C), 8. (A), 9. (D), 10. (C)

11. (C), 12. (D), 13. (C), 14. (A), 15. (A),

16. (C) 17. (B)

18. (C) 'Ephemeral' means 'short lived'.

19. (B) 'Obligatory' means 'required to be done'.

20. (A) 'Circumspect' means 'cautious'.

21. (D) 'Obscure' means 'hidden'.

22. (A) 'Repulsive' means 'unattractive'.

23. (A) 'Kindled' means 'to set alight'.

24. (A) 'Vital' means 'important'.

25. (C) 'Penury' means 'poverty'.

26. (D) 'Inhibit' means 'restrain'.

27. (B) 28. (D) 29. (B) 30. (B)

31. (C), 32. (A), 33. (B), 34. (C), 35. (D)

36. (D), 37. (C), 38. (C), 39. (D), 40. (A)

41. (B), 42. (A), 43. (A), 44. (A), 45. (B)

46. (B), 47. (B), 48. (D), 49. (B), 50. (C)

Directions—(Q. 1–8) Each of the following Eight items consists of a word or a group of words bold-capital letters, followed by four words or groups of words. Select the word or group of words that is most nearly opposite IN MEANING to the word or the group of words in bold-capital letters.

1. SINGULAR

(A) Nearby

(B) Ordinary

(C) Wide

(D) Modern

2. RECLUSE

(A) Criminal

(B) Wise

(C) Gregarious

(D) Timid

3. BE NO SLOUCH

(A) Inefficient

(B) Honest

(C) Saintly

(D) Well-known

4. OPPROBRIUM

(A) Very easy

(B) Suspenseful

(C) Modern

(D) Praise

5. SOLICITOUS

(A) Mild

(B) Showing no concern for

(C) Grateful

(D) Cheerful

6. UNDER DURESS

(A) Dry

(B) Volition

(C) Affluence

(D) Lack of commitment

7. LACONIC

(A) Sullen

(B) Handsome

(C) Verbose

(D) Sharp memory

8. SLOTHFUL

(A) Credulous

(B) Highly skilled

(C) Without resources

(D) Sprightly

(SYNONYMS)

Directions—(Q. 9–16) Each of the following Eightitems consists of a word in Bold-capital letters, followed by four words or groups of words. Select the word or group of words that is most similar in meaning to the word in Boldcapital letters.

9. EXACTION

(A) Accuracy

(B) Left-over portion

(C) Act of demanding strictly

(D) Ignorance

10. STRAFE

(A) To punish

(B) To strengthen

(C) To run away

(D) To work very hard

11. CONTEMPORANEOUS

(A) Irritating

(B) Artificial

(C) A very complicated problem

(D) Happening at the same time

12. HIATUS

(A) Uphill task

(B) Distant place

(C) Fading memory

(D) Gap

13. EXACERBATE

(A) To make something more severe

(B) To cause artificial shortage

(C) To assume false importance

(D) To flatter

14. MODICUM

(A) Basic

(B) Pertaining to earlier times

(C) Small quantity

(D) Annoying weather

15. FACTITIOUS

(A) Humorous

(B) Truthful

(C) Artificial

(D) Causing fatigue

16. DELECTATION

(A) Enjoyment

(B) Envy

(C) Inspiration

(D) Astuteness

(COMPREHENSION)

Directions—(Q. 17–25) In this Section, you have Three short passage. After each passage, you will find several questions based on the passage. First, read a Passage and then answer the questions based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.

Examples ‘I’ and ‘J’ are solved for you.

PASSAGE (EXAMPLE)

In our approach to life, be it pragmatic or otherwise, a basic fact that confronts us squarely and unmistakably is the desire for peace, security and happiness. Different forms of life at different levels of existence make up the teeming denizens of this earth of ours. And, no matter whether they belong to the higher groups such as human beings or to the lower groups such as animals, all beings primarily seek peace, comfort and security. Life is as dear to a mute creature as it is to a man. Even the lowliest insect strives for protection against dangers that threaten its life. Just as each one of us wants to live and not to die, so do all other creatures.

I. The author’s main point is that—

(A) different forms of life are found on earth

(B) different levels of existence are possible in nature

(C) peace and security are the chief goals of all living beings

(D) even the weakest creature struggles to preserve its life

J. Which one of the following assumptions or steps is essential in developing the author’s position ?

(A) All forms of life have a single overriding goal

(B) The will to survive of a creature is identified with a desire for peace

(C) All beings are divided into higher and lower groups

(D) A parallel is drawn between happiness and life, and pain and death

Explanation :

I. The idea which represents the author’s main point is “peace and security are the

chief goals of all living beings”, which is answer.

J. The best assumption underlying the passage is “The will to survive of a creature is identified with a desire for peace”, which is response (B). So (B) is the correct answer.

PASSAGE – I

For more than 3 decades, I achieved great success as a lawyer, till a stroke left my right side totally paralysed. Despite the doctor’s encouragement, I was consumed by rage and self-pity. I yearned to be active again. But what could a middle-age cripple like me do ? One day, glancing at some paintings I owned, I thought suddenly, “what about painting” ? In fact, I had always wanted to paint, but had never had the time. Now, I had plenty of time. In the last 25 years, I have completed 300 paintings—one of them appeared on the cover of the Reader’s Digest. The stroke, I realize, has helped me develop a latent talent and enjoy life.

17. Which one of the following is the correct statement ?

While in the hospital, the author was—

(A) angry with himself for falling ill.

(B) relieved at the successful treatment.

(C) frustrated at his helpless situation.

(D) resentful at being hospitalized.

18. Why did the author consider himself a cripple?

(A) He could not go back to work.

(B) He could no longer use his right hand.

(C) He could not use his time properly.

(D) He could not lead an active life.

19. Which one of the following is the correct statement ?

The paralytic stroke helped the author—

(A) to face challenges in life successfully.

(B) to realize his latent talent.

(C) to learn a new hobby.

(D) to earn more money.

PASSAGE – II

“Westward Ho !” we shouted as the sail of our crudely constructed raft, the Kon-Tiki caught the wind. The sail quickly filled and the Kon-Tiki began to move. The six of us were off to our great adventure.

As night fell, the troughs of the sea grew gradually deeper and our first duel with the

elements began. Each time we heard the sudden deafening hiss of a roller closeby and saw a white crest come towards us out of the darkness, we held on tight and waited for the worst. But invariably the Kon-Tiki calmly swung up her stern and rose skyward unperturbed.

20. What does the word ‘duel’ in the passage mean ?

(A) A battle

(B) A fortification

(C) A two-side contest

(D) Divided in two

21. Which one of the following is correct ?

When big waves struck the raft the six people in it.

(A) Started crying.

(B) Showed courage and patience.

(C) Acted in a rash manner.

(D) Showed passiveness.

22. How was the Kon-Tiki’s performance on the high seas ?

(A) Very shaky

(B) Extremely poor

(C) Stable and resolute

(D) Unpredictable

PASSAGE – III

It was Sunday. As usual, there was a great rush of merry makers who had come to the river to swim or to bathe. Those who knew how to swim were jumping into the water from the high bridge or the banks of the deep river. Mohan did not know how to swim so he was merely watching others who were enjoying the fun of swimming. However on the insistence of his friend Swarn, he sat on his shoulders and both jumped into the water. Unable to carry Mohan along, Swarn left him in the flowing water. Mohan shouted for help. There were so many swimmers but nobody came to his rescue since they were indifferent to the plight of a stranger. I had just reached there, so I was in my full dress. Without undressing I jumped into the river and swam up to the drowning boy. Holding his left arm, I brought him out of water in a way that he might not hinder me from swimming safely. The boy was saved which won me great applause from the people. I had jumped into the water without any fear or hesitation as I knew the art of saving drowning persons. I had already saved a few lives from drowning.

23. Why did Swarn jump into the water carrying mohan on his shoulders ?

(A) Mohan had insisted to swim.

(B) He wanted to enjoy the fun of seeing a drowning man.

(C) He simply wanted to drown him in the river.

(D) Swarn felt that his friend should also enjoy the fun of swimming in the river.

24. Why did Swarn leave his friend Mohan in the waters ?

(A) Mohan wanted to learn how to swim.

(B) He wanted Mohan to learn how to swim.

(C) Because he was sure that Mohan would be able to swim across the river.

(D) Because he found it difficult to swim in the river with his friend on his shoulders.

25. Although there were many swimmers, why did nobody come forward to save the

drowning boy ?

(A) They wanted some financial reward.

(B) They did not know the art of saving a drowning person.

(C) They were not experts in the art of swimming.

(D) The river was very deep and they did not want to take a risk for a stranger.

Answers with Explanation

1. (B) ‘Singular’ means ‘extraordinary’.

2. (A) ‘Recluse’ means ‘hermit’

3. (A) ‘Be no slouch’ means ‘efficient’.

4. (D) ‘Opprobrium’ means ‘blamed.

5. (B) ‘Solicitous’ means ‘concerned’.

6. (B) ‘Under Duress’ means ‘under compulsion’.

7. (C) ‘Laconic’ means ‘terse’.

8. (D) ‘slothful’ means ‘lazy’.

9. (C) 10. (A) 11. (D) 12. (D) 13. (A)

14. (C) 15. (C) 16. (A) 17. (A) 18. (B)

19. (B) 20. (A) 21. (B) 22. (C) 23. (D)

24. (D) 25. (D)

Related Tags: NDA solved question, NDA, |NDA solved question papers.