Free Shipping Across India | Pay Cash On Delivery | Call: 08030860796 (Mon - Sat)

search lense
Call Us : 08030860796
Let us call you

VITEEE Previous Year Papers

Vellore Institute Of technology(VIT) Engineering Entrance Examination (EEE) 2008 Paper and Answers

These Question can help you to Prepare for coming up VITEEE exams. We hope these material help you to crack VITEEE.

SOLUTION & ANSWER FOR VITEEE-

PART – 1 [PHYSICS]

1. In nature, the electric charge of any system is always–

Ans: Quantisation of charge
Choice (D)

2. Equal amounts of a metal are converted into cylindrical wires of different lengths (L) and cross-sectional –

Ans: R =Choice (C)

3. If the force exerted by an electric dipole on a charge q at a distance of 1 m is F, the force–
Ans:Choice (D)

4. A solid sphere of radius R 1 and volume charge density r = is enclosed by a hollow sphere of radius R2 with negative surface charge density

Ans: Q in =

2008 Multiphysics CD
Learn from your colleauges. 300
simulations using multiphysics. Coupled physics, fluid-structure interaction and multi-field solvers
R-Ground and Step & Touch Frequency variable test system with under 29kg (64lbs) per  component
Choice (C)

5. A solid spherical conductor of radius R has a spherical cavity of radius a9a < R) at its centre. A charge +Q is kept at the center.–

Ans: Choice (B)

8. A cylindrical capacitor has charge Q and length L. If both –

Ans: Choice (B)

6. Three resistances of 4 W each are connected as shown in figure. If the point D divides the resistance –

Ans:Choice (C)

8. The resistance of a metal increases with increasing –

Ans: Vibration of lattice ions increases with temperature

Choice (B)

9. In the absence of applied potential, the electric current flowing through-

Ans: Thermal velocity of electrons is in randomdirections

Choice (C)

10. A meter bridge is used to determine the resistance of an unknown wire by measuring the balance point length l. If  the wire is replaced by –

11. Identify the INCORRECT statement regarding –

Ans: Supercurrent always flows on the surface of the superconductor

Choice (B)

12. A sample of HCl gas is placed in an electric field of 3 ´ 104 NC - 1 . The dipole moment of each HCl molecule is –

Ans: t = pE

Choice (C)

13. When a metallic plate swings between the –

Ans: Lenz’s law

Choice (C)

14. When an electrical appliance is switched on, it responds almost-

Ans: Electromagnetic waves travel with the speed of light

Choice (B)

15. Two identical incandescent light bulbs are connected as shown in the figure. When the circuit is an AC voltage

source–

Ans: At resonance XL = XC

Choice (B)

16. A transformer rated at 10 kW is used to connect a 5 kV transmission line to a 240 V circuit.

The ratio –

Ans: n =

Choice (B)

17. Three solenoid coils of same dimension, same number of turns and same number of layers of winding are taken. Coil 1 with inductance L1 was wound using a Mn wire of resistance 11 W / m; –

Ans: Alternate winding in opposite direction

total flux = 0

Choice (C)

18. Light travels with a speed of 2 ´ 108 m/s in crown glass of refractive index 1.5. What is the

speed of light –

Ans: n 1v1 = n2v2

Choice (B)

19. A parallel beam of fast moving electrons is incident normally on a narrow slit. A screen is placed at a large

distance from the slit.–

Ans: sinq =

Choice (C)

20. Two beams of light will not give rise to an –

Ans: Since the polarization vectors are perpendicular their vector sum ¹ 0

Choice (C)

21. A slit of width `a’ is illuminated with a monochromatic light of wavelength l from a distant source and the diffraction pattern –

Ans: sinq =

Choice (B)

22. A thin film of soap solution (n = 1.4) lies on the top of a glass plate (n = 1.5). When visible light is incident almost normal to the plate, two adjacent reflection –

Ans: n 1l 1 = n2l 2

2n 1 = 3n2

Þ n1 = 3

d = = 450

Choice (B)

23. If the speed of a wave doubles as it passes from shallow water into deeper water, –

Ans: c = fl

Choice (C)

24. A light whose frequency is equal to 6 ´ 1014 Hz is incident on a metal whose work function is
2 eV –

Ans: hu = f + K.E

Choice (C)

25. An electron microscope is used to probe the atomic arrangements to a resolution of . What should be the electric potential –

Ans:

Choice (D)

26. Which phenomenon best supports the theory that matter –

Ans: Electrons behave also as waves of l =

Choice (B)

27. The radioactivity of a certain material drops to of the initial value in 2 hours. The half –

Ans: Activity changes from A0 to A0/16 implies 4 half-lives.

Choice (C)

28. An observer `A’ sees an asteroid with a radioactive element moving by at a speed = 0.3 c and measures the radioactivity decay time to be TA. Another observer `B’ –

Ans: Moving clocks are slower TB < TA

Choice (A)

29. 234U has 92 protons and 234 nucleons total in its nucleus. It decays by emitting an alpha –

Ans: 234U92 à 230Th90 + a

Choice (C)

30. Ka and Kb x-rays are emitted when there is a transition of electron –

Ans: K series end in n = 1

Choice (A)

31. A certain radioactive material ZXA starts emitting a and b particles successively such that the end product –

Ans: ZXA à Z- 3YA- 8 + 2a + 1b

Choice (B)

32. In the circuit shown above, an input of 1 V is fed into the inverting input of an ideal Op-amp A. The output signal –

Ans: = - 10 (negative feedback)
Choice (B)

33. When a solid with a band gap has a donor level just below its empty energy band, -

Ans: Knowledge based

Choice (D)

34. A p – n junction has acceptor impurity concentration of 1017 cm in the P side and donor impurity concentration of 1016 cm in the N side. What is the contact potential at the –

Ans: V contact =

Choice (A)

35. A zener diode has a contact potential of 1 V in the absence of biasing. It undergoes zener breakdown for an electric field of 106 V/m at the depletion region of p-n junction. If the width –

Ans: V = Ed

Choice (B)

36. In Colpitt oscillator the feedback network –

Ans: a-c equivalent circuit.

Choice (B)

37. The reverse saturation of p-n diode

Ans: Knowledge based

Choice (D)

38. A radio station has two channels. One is AM at 1020 kHz and the other FM at 89.5 MHz. –

Ans: Knowledge based

Choice (A)

39. The communication using optical fibers is –

Ans: Optic fibre uses T.I.R.

Choice (A)

PART – II [CHEMISTRY]

41. The oxidation number of oxygen ¾

Ans: KO 3: + 1 + 3x = 0, x = Na 2O2: + 2 + 2x = 0, x = - 1

Choice (D)

42. Reaction of I Cl3 and PhMgBr ¾

Ans: Triphenyl phosphene

3C 6H5MgBr + PCl3 Ò (C6H5)3P + 3MgClBr

Choice (C)

43. ……. not a characteristic of transition elements?

Ans: Choice (D)

44. Cl - P - Cl bond ¾

Ans: Arial bonds are 90° and Equatorial bonds are 120°.

Choice (A)

45. --- magnetic moment ¾

Ans: No unpaired electron.

Choice (A)

46. The number of Formula units of calcium fluoride CaF2 ¾

Ans: Number of moles =

Number of formula units = ´ 6.023, 1023 = 1.129 ´ 1024

Choice (A)

47. The IUPAC name of the given ¾

KEY AND SOLUTION ENGINEERING ENTRANCE: 2007 http://time4education.com/VIT08/VITEEE-Actual%20Solution%2...

7 of 28 4/19/2008 11:50 PM

Ans: Choice (C)

48. When SCN? is added to an aqueous ¾

Ans: Fe 3+ + SCN? + H2O Ò [Fe(H2O)5SCN]2+

Choice(B)

49. Hair dyes contain

Ans: Choice (C)

50. Schottky defects occurs ¾

Ans: Schottky defect occurs when the ions have almost the same size

Choice (B)

51. The number of unpaired electron ¾

Ans: [Co(NH 3)6]3+ - Inner orbital complex

- No unpaired electron

[CoF 6]3

- Outer orbital complex

- 4 unpaired electrons

Choice (D)

52. The standard free energy change of a reaction ¾

Ans: - D G° = 2.303 RT log Kp

log Kp

0.02016 ´ 103 = log Kp

= log K p = 20.16

Choice (A)

53. If an endothermic reaction occurs spontaneously at ¾

Ans: For an endothermic reaction D H is positive, the reaction occurs spontaneously when D S > 0

Choice (C)

54. If a plot of log10 C versus t fives a straight line ¾

Ans: t =

t ´ = logC0 - logC

logC = logC0 - t ´

logC is t in a stline with slope

Choice (B)

55. A spontaneous process is one in which ¾

Ans: For a spontaneous process D G is negative.

Choice (B)

56. The half life period of a first order reaction ¾

Ans:

Choice (B)

58. The electrochemical cell stops working ¾

Ans: When both the electrode potentials become equal cell reactions stops.

Choice (B)

59. The amount of electricity required to produce ¾

Ans: 1 mole of copper is 2 equivalents

Current required = 2 Faraday

Choice (C)

60. Dipping iron article into a strongly alkaline ¾

Ans: Choice (C)

61. Hydroboration oxidation of 4-methyl-octene ¾

Ans: Hydroboration – oxidation of alkenes give alcohols containing the same number of carbon atoms. Net reaction involves addition of H2O against Markownikoff’s rule.

Choice (A)

62. When ethyl alcohol is heated

Ans: Ethanol undergoes dehydration when heated with conc.H2SO4 to form ethylene.

Choice (D)

63. Anisole is the product obtained from ¾

Ans: Anisole is phenyl methyl ether.

Choice (B)

64. Ethylene glycol gives oxalic acid ¾

Ans: Choice (C)

65. Diamond is hard ¾

Ans: Choice (A)

66. A Wittig reaction with an aldehyde ¾

Ans: Carbonyl compounds react with phosphorous yields to form alkenes. This is known as Witting reaction.

Choice (C)

67. Cannizzaro reaction is ¾

Ans: HCHO does not contain a -hydrogen atom. So it undergoes Cannizzaro reaction.

Choice (A)

68. ¾

Ans: C 6H6 + CO C6H5 - CHO

This is known as Gattermann-Koch aldehyde synthesis.

Choice (C)

69. Maleic acid and Fumaric acids ¾

Ans: Maleic acid is the cis-isomer and fumaric acid is the trans-isomer.

Choice (B)

70. The gas evolved on heating ¾

Ans: HCOONa + NaOH

H 2 + Na2CO3.

Choice (C)

71. CH 3CH3 + HNO3 ¾

Ans: Choice (B)

72. When acetamide is hydrolysed by ¾
Ans: Choice (A)

73. Which will not go for diazotization?

Ans: Choice (B)

74. Secondary nitroalkanes can be ¾

Ans:

Choice(A)

75. ………. Stephen reduction to ¾

Ans: Alkyl cyanides on reduction with SnCl2 and HCl will give aldehyde.

Choice (A)

76. The continuous phase contains ¾

Ans: Choice (C)

77. The number of hydrogen atoms present in ¾

Ans: = 9.91 ´ 1023

Choice (B)

78. Milk changes after digestion ¾

Ans: Choice (C)

79. ……… essential amino acids?

Ans: Choice (B)

80. ….. is a Ketohexose?

Ans: Choice (C)

PART – III [MATHEMATICS]

81. The system of equations -

Ans:

= 1(1 - 3) - 2(1 - 2) = - 2 + 2 = 0

Choice (B)

83. If D = diag (d1, d2, …….., dn) where -

Ans: Choice (D)

84. If x, y, z are different from zero and D = -

Ans: = 0

= 0

KEY AND SOLUTION ENGINEERING ENTRANCE: 2007 http://time4education.com/VIT08/VITEEE-

Actual%20Solution%2...

12 of 28 4/19/2008 11:50 PM

=

Choice (D)

85. Probability of getting positive integral roots of the equation, -

Ans: x = ±

n = 1, 4, 9, 16, 25, 36

Probability =

Choice (C)

86. The number of real roots of equation -

Ans: = 22 - x4

x 4 + 20 = (22 - x4)2

= 484 + x 8 - 44x4

x 8 - 45x4 + 464 = 0

x 4 =

= =

= 29, 16

x 4 = 29 is not admissible

Þ x4 = 16

Choice (B)

87. Let a , b be the roots of the equation -

Ans: a

Choice (C)

88. If the sides of a right – angle triangle -

Ans: b, c, a Ò AP

a =

sin B =

Choice (A)

89. The plane through the point -

Ans: x + 3y - z = 0

y + 2z = 0

Let the plane be

A(x + 1) + B(y + 1) + C(z + 1) = 0

Plane passes through the origin

A + B + C = 0

Choice (A)

92. The equation -

Ans: Equation is

x 2 + y2 + z2 - 2xc1 - 2yc2 - 2zc3 + h = 0

97. The shortest distance between the straight lines through -

Ans:

Shortest distance =

Choice (D)

98. The center and radius of the sphere -

Ans: Centre is at

Choice (C)

99. Let A and B are two fixed points in a plane then locus of another -

Ans: Ellipse

Choice (B)

100. The directrix of the parabola -

Ans: y 2 = - 4x - 3

= - 4

Equation of the directrix is

x =

Choice (D)

101. If g(x) is a polynomial satisfying g(x) -

KEY AND SOLUTION ENGINEERING ENTRANCE: 2007 http://time4education.com/VIT08/VITEEE-

Actual%20Solution%2...

16 of 28 4/19/2008 11:50 PM

Ans: g(x) . g(y) = g(x) + g(y) + g(xy) - 2 ¾ (1)

g(2) . g(y) = g(x) + g(y) + g(xy) - 2

5.g(y) = 5 + g(y) + g(xy) - 2

Þ 4g(y) = 3 + g(xy)

\ g(0) = 1

g(x) is given in a polynomial, and by the relation given g(x) cannot be linear.

Let g(x) = x2 + k

Since g(0) = 1 Þ g(x) = x2 + 1

Verifying (1) Þ

(x2 + 1) (y2 + 1)

= x 2 + 1 + y2 + 1 + x2y2 + 1 - 2

(1) is satisfied by g(x) = x2 + 1

g(x) = g(3) (Q g(x) in a polynomial)

= 10

Choice (B)

102. The value of f(0) so that -

Ans:

=

= 2 0?n2 - 1 = l n2 - 1

= f(0)

Choice (D)

103. Let [ ] denote the greatest integer -

Ans :

f(x) is continuous at x = 0

Choice (B)

104. A spherical balloon is expanding -

Ans : Let r be the radius and V be the volume

\ = 2 r = 5

\ V = p r3

KEY AND SOLUTION ENGINEERING ENTRANCE: 2007 http://time4education.com/VIT08/VITEEE-

Actual%20Solution%2...

17 of 28 4/19/2008 11:50 PM

= 4p (5)2 ´ (2)

= 200 p

Choice (C)

105. The length of the parabola -

Ans :
Choice (A)

110. The differential equation of -

Ans: x cos q + y sin q = a ¾ (1)

differentiating cos q + y’ sin q = 0 ¾ (2)

Eliminating sin q and cos q from (1) and (2)

cos q =

sin q =

sin 2 q + cos2 q = 1

Þ

Þ a2y’ + a2 = (xy’ - g)2
Þ

Choice (B)

111. The differential equation

admits -

Ans:

|y| > 0 , 3 > 0

Three positive quantities cannot add to give zero.

\ No solution.

Choice (B)

112. Solution of the differential equation xdy -

Ans : ¾ (1)

which is homogeneous put y = vx

Choice (B)

113. Let P, Q, R and S be statements and suppose-

Ans: p Ò G Ò R R Ò p and ~ S Ò R

Þ (C) and (D) are not true also ~ S Ò R .

\ (A) is not true

Choice (B)

114. In how many number of ways -

Ans : Required number of ways =

= 2100

Choice (D)

115. If R be a relation defined -

Ans : Relation is symmetric and transitive

Choice (D)

116. Let S be a finite set containing n elements.

Then -

Ans: For commutative binary operations, there are pairs available. For each of there pairs the result of the Binary operation should be among the n elements of S.

KEY AND SOLUTION ENGINEERING ENTRANCE: 2007 http://time4education.com/VIT08/VITEEE-

Actual%20Solution%2...

21 of 28 4/19/2008 11:50 PM

\ Total number of required operations

=

=

Choice (B)

117. A manufacturer of cotter pins knows that-

Ans: Probability of a cotter pin to be defective

=

Average number of defective cotter pins in a box of 100 is = 100 ´

= 5

We use Poisson distribution with parameter m = 5

Choice (B)

118. The probability that a certain kind -

Ans : p = , q = , n = 4

P(X = x) =

\ p(X = 2) =

=

Choice (D)

119. Mean and standard deviation -

Ans : For best performance & is less

Which true for = 75, s = 5

Choice (B)

120. A random variable X follows -

Ans : For Binomial distribution

0 < variance < mean

0 < b < a

Choice (B)

PART – IV [BIOLOGY]

KEY AND SOLUTION ENGINEERING ENTRANCE: 2007 http://time4education.com/VIT08/VITEEE-

Actual%20Solution%2...

22 of 28 4/19/2008 11:50 PM

121. Photosynthetic protozoan –

Ans : Euglena is a photosynthetic protozoan.

Choice (D)

122. Compound eyes –

Ans : Arthropods possess compound eyes.

Choice (D)

123. Golden age –

Ans : Reptiles were evolved and flourished in Mesozoic era.

Choice (D)

124. Match the following –

Ans : Genera plantarum – Bentham and Hooker

Species plantarum – Linnaeus

Historia Generalis plantarum – John ray

Scala Naturae – Aristotle

Choice (D)

125. Wings of mosquito, bat and bird –

Ans : Wings in mosquito, bat and bird show convergent evolution.

Choice (A)

126. Not important for evolution –

Ans : Somatic variation never influence evolution.

Choice (D)

127. Pre-zygotic isolating –

Ans: Hybrid sterility is not a prezygotic isolation.

Choice (D)

128. Evolutionary process giving rise to new species –

Ans : Adaptive radiation means the evolutionary process giving rise to new species adapted to new

habitats.

Choice (A)

129. The principle that gives –

Ans : Hardy-Weinberg’ principle explains evolutionary process.

Choice (B)

130. Polymorphic cell organelle –

Ans : Lysosome shows primary, secondary and residual forms, hence polymorphic.

Choice (B)

131. Primary oocyte on meiosis –

Ans : Each primary oocyte on meiosis produces one ovum.

Choice (A)

132. Network of protein cables –

Ans : Spindle fibres consist protein cables.

Choice (A)

KEY AND SOLUTION ENGINEERING ENTRANCE: 2007 http://time4education.com/VIT08/VITEEE-

Actual%20Solution%2...

23 of 28 4/19/2008 11:50 PM

133. Micelle microfibril –

Ans : Micelle consist 100 cellulose molecules and microfibril shows 20 micelles.

Choice (D)

134. In human height –

Ans : Human height is determined by many genes, hence it is polygenic.

Choice (C)

135. Cell containing multiples of 2n genomes –

Ans : Multiples of 2n genomes result endopolyploidy.

Choice (D)

136. Substitutes one purine base with another purine –

Ans : Transition is a kind of mutation which shows the replacement of a purine by another purine.

Choice (C)

137. Chargaff’s rule –
Ans : The sum of purines is equal to the sum pyramidines ie., (A)+(G) = (T)+(C).
Choice (C)

138. Lysogenic cycle –

Ans : Temperate phages show lysogenic cyclic.

Choice (B)

139. Rennet –

Ans : Rennet is used in cheese making.

Choice (C)

140. Abundant immunoglobulin –

Ans : I gG is the most abundant immunoglobulin.

Choice (A)

download
Was this article useful?

Comments (2)

neerajaa published on Apr 06, 2011, 03.37pm IST

plzzz hlp me in vittt

Reply

  • 0 VOTES

albart published on Mar 28, 2011, 07.01am IST

do u have vit 2008 paper along with questions

Reply

  • 0 VOTES

Post your Comment