Free Shipping Across India | Pay Cash On Delivery | Call: +91-9590677766 (Mon - Sat)

search lense
Call Us : +91-9590677766
Let us call you

Quantitative Aptitude Questions By R.S.Agarwal

Mr. R.S. Agarwal, B.Sc., B.E served as the Head of the Infrastructure Finance Department and Project Appraisal Department of IDBI. February 1999 to March 2002 during which period about 30 large size power projects in the range of 250MWto 500MW were evaluated and sanctioned assistance by IDBI. Mr. Agarwal has been an Independent Director of Madras Cements Ltd. He has been Director of Unimers India Ltd. He serves as a Director of Torrent Cables Ltd., Surya Lakshmi Cotton Mills Ltd., Surya Lata Spinning Mills Ltd., GVK Jaipur Expressway Ltd., Elegant Marbles & Grani Industries Ltd., Deccan Cements Ltd., Ramco Industries Ltd,. Videocon Industries Ltd and NRC Ltd.

Mr. Agarwal served as an Additional Director of Madras Cements Ltd. Mr. Agarwal started his career in 1965 and after serving in various capacities with a leading paper mill of Northern India for 9 years and with Industrial Development Bank of India (IDBI) for 28 years, retired as Executive Director of IDBI. While in service with IDBI, he had dealt with many subjects and projects including Member of "Satyam Committee" set up by Government of India formulation of policy for textile industry and involvement in preparation of policy notes, detailed guidelines and implementation of Technology Up gradation Fund (TUF) introduced by the Ministry of Textiles, Government of India. Preparation of policy paper and guidelines on development of "Special Economic Zone" in the country for the Ministry of Commerce, Government of India. Mr. Agarwal holds B.Sc. and B.E. Chemical Engineering and a Diploma in Industrial Engineering, Proficiency in Boiler Operation Engineering.

1. Daal is now being sold at Rs. 20 a kg. During last month its rate was Rs. 16 per kg. By how much percent should a family reduce its consumption so as to keep the expenditure fixed?

Ans. 20 %.

2.Find the least value of 3x + 4y if x2y3 = 6.

Ans. 10.

3. Can you find out what day of the week was January 12, 1979?

Ans. Friday.

4. A garrison of 3300 men has provisions for 32 days, when given at a rate of 850 grams per head. At the end of 7 days a reinforcement arrives and it was found that now the provisions will last 8 days less, when given at the rate of 825 grams per head. How, many more men can it feed?

Ans. 1700 men.

5. From 5 different green balls, four different blue balls and three different red balls, how many combinations of balls can be chosen taking at least one green and one blue ball?

Ans. 3720.

6.Three pipes, A, B, & C are attached to a tank. A & B can fill it in 20 & 30 minutes respectively while C can empty it in 15 minutes. If A, B & C are kept open successively for 1 minute each, how soon will the tank be filled?

Ans. 167 minutes.

7. For a motorist there are three ways going from City A to City C. By way of bridge the distance is 20 miles and toll is $0.75. A tunnel between the two cities is a distance of 10 miles and toll is $1.00 for the vehicle and driver and $0.10 for each passenger. A two-lane highway without toll goes east for 30 miles to city B and then 20 miles in a northwest direction to City C.

1. Which is the shortest route from B to C

(a) Directly on toll free highway to City C

(b) The bridge

(c) The Tunnel

(d) The bridge or the tunnel

(e) The bridge only if traffic is heavy on the toll free highway

Ans. (a)

2. The most economical way of going from City A to City B, in terms of toll and distance is to use the

(a) tunnel

(b) bridge

(c) bridge or tunnel

(d) toll free highway

(e) bridge and highway

Ans. (a)

3. Jim usually drives alone from City C to City A every working day. His firm deducts a percentage of employee pay for lateness. Which factor would most influence his choice of the bridge or the tunnel ?

(a) Whether his wife goes with him

(b) scenic beauty on the route

(c) Traffic conditions on the road, bridge and tunnel

(d) saving $0.25 in tolls

(e) price of gasoline consumed in covering additional 10 miles on the bridge

Ans. (a)

4. In choosing between the use of the bridge and the tunnel the chief factor(s) would be:

I. Traffic and road conditions

II. Number of passengers in the car

III. Location of one’s homes in the center or outskirts of one of the cities

IV. Desire to save $0.25

(a) I only

(b) II only

(c) II and III only

(d) III and IV only

(e) I and II only

Ans. (a)


To download Quantitative Aptitude Questions By R.S.Agarwal book click here

Was this article useful?

Comments (2)

regan published on Mar 17, 2011, 01.27pm IST

how do i get full book for free.

Reply

  • 0 VOTES

luckylucky published on Feb 10, 2011, 01.22pm IST

How you arrived at the answers is not explained or provided any formula, plz detail it.

Reply

  • 0 VOTES

Post your Comment